20th October 2023, 09:00am – 12:00am
Students, researchers and other academic staff
Free of charge
Lilit Mailyan <Lilit.Mailyan@hvl.no>
The Division for Research, Internationalisation and Innovation (AFII) at HVL invites you to a new short course about innovation and entrepreneurship.
This course aims to provide the participants with insights into the role and importance of innovation in various industries, equip them with basic knowledge to understand how to proceed to secure the rights to their research results and explore the possibilities of commercializing results. Entrepreneurs will also share their experiences from relevant innovation processes.
The course is a part of the EU-project DocTalent4EU providing transferable skills training and career development for PhD candidates and the EIT-HEI project INTREPID-HEI fostering innovation and entrepreneurship in higher education in Europe.
9:00 Start of the program
9:00 – 9:05 Welcome and introduction of speakers – 5 minutes
9:05 – 9:35 Vestland’s main industries and main public sector employers, innovation potential, trends and industry needs, by Tom-Christer Nilsen, business policy leader at Bergen Chamber of Commerce – 30 minutes (incl. 5 min. for questions)
9:35 – 10:05 Exploring the entrepreneurial potential of research findings and strategies for commercializing research outcomes with project examples – 30 minutes (incl. 5 min for questions)
10:05 – 10:15 Break – 10 minutes
10:15 – 10:45 Definition and different types of intellectual property (patents, copyrights, trademarks, trade secrets, open science vs. IPR); – 30 minutes (incl. 5 min for questions)
10:45 – 11:15 University support services, IPR guidelines, future workshops, learning resources, and funding opportunities, incl. program for idea development, by adviser at AFII, HVL – 30 minutes (incl. 5 min for questions)
11: 15 – 11:25 Break – 10 minutes
11:25 – 11:40 Ecosystem for start-up support in Vestland (incubators, clusters, venture capital etc), by Prof. Inger Beate Pettersen at Mohn Centre for Innovation and Regional Development, HVL – 15 minutes
11:40 – 11:55 Example of a combined career path within academia and entrepreneurship, by Assoc. Prof. Martin Stølen at HVL Robotics research group – 15 minutes
11:55 – 12:00 Q&A and feedback to the seminar – 5 minutes
12:00 End of the course
12:00 – 13:00 Joint lunch for on-site participants